Január 1-jén startolt az EKÁER
2015 január 2.
Módosul március 1-jétől az EKÁER
2015 február 20.
Összes cikk

Hét nap, amikor megáll az élet Kínában

Hét nap, amikor megáll az élet Kínában

Nehéz elképzelni, hogy a közel 1,4 milliárd lakosú, Földünk lakosságának mintegy egyötödét kitevő, gyorsan fejlődő Kína egyszer csak megáll. Pedig évente egy hétig, a kínai Holdújév ünnepén ez történik. Ekkor nem fogadnak és nem küldenek szállítmányokat, így a távol-keleti országgal kereskedő vállalatok jó, ha idejében felkészülnek a kényszer szünetre.

Mivel a mi húsvétunkhoz hasonlóan a kínai Holdújév is változó ünnep, így az európaiaknak nem könnyíti meg az életét, hogy e tekintetben egy fix időponthoz igazodjanak. Idén a kínai Holdújév február 18 és 24-e közé esik. A jeles esemény olyannyira nagy ünnep Kínában, hogy szó szerint leáll az üzleti élet.

A kereskedelemben érintett magyar vállalkozásoknak ekkor fel kell készülniük arra, hogy a repterek, a kikötők és a közúti szállítmányozással összefüggő társaságok nem fogadják a rakományokat, de a vámirodák ajtaján is „zárva” tábla lóg.

Azt sem árt tudni, hogy az ottani hatóságok tisztában vannak azzal, hogy az egyhetes leállást megelőzően a Kínával kereskedelmi kapcsolatban álló vállalatok megpróbálják szállítmányukat mielőbb célba juttatni, továbbá, hogy az ünnep elmúltával a feltorlódott árumennyiséget is csak többletmunkával lehet kezelni, ezért az ünnep előtt és után magasabb áron teljesítik szolgáltatásaikat.

Idén február 25. lesz az első munkanap, amikor már a normál menetrend szerint, de emelt áron zajlik majd az árucsere. Érdemes tehát előzetesen tájékozódni a kínai Holdújév időpontjáról, ha rengeteg bosszúságtól és komoly anyagi veszteségtől szeretnénk megkímélni magunkat.