Hét nap, amikor megáll az élet Kínában
2015 február 2.
Összes cikk

Január 1-jén startolt az EKÁER

EKÁER – vagyis Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. Egy új fogalom, amelyet a közúton szállítást végző (3,5 tonna feletti gépjárművekkel fuvarozó) cégeknek meg kell tanulniuk. A rendszer létrehozatalának célja, hogy a piaci szereplők pozícióját erősítse, kizárja az egészségre ártalmas élelmiszerekkel való visszaéléseket, továbbá, hogy kiszűrje az adóelkerülőket.

ekaer_1

Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áru tényleges útja, hiszen az áruszállítással kapcsolatos valamennyi adatot még a fuvarozás kezdete előtt egy központi elektronikus rendszerbe kell feltölteni, de ezek egy része még menet közben is módosítható. A bejelentési kötelezettség elsősorban az áru kereskedelmében érintett belföldi feleket, az eladót, illetve a vevőt érinti, ehhez mindössze egy ügyfélkapus elérési kód szükséges.

Fontos, hogy a bejelentési kötelezettség minden egyes útdíjköteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) történő közúti fuvarozással járó termékszállítást érinti. A kötelezettség vonatkozik az EU-n belüli beszerzésre és az egyéb célú behozatalra; az EU más tagállamába történő értékesítésre és az egyéb célú kivitelre; az első belföldi adóköteles értékesítésre, amennyiben az nem a végfelhasználó részére történik.

Nem mentesülnek továbbá a bejelentési kötelezettség alól a belföldi fordított adózás alá eső termékek sem. Ahogy látható, a 3 és fél tonnát meghaladó járművek többsége az új szabályozás alá tartozik, de azért akadnak kivételek. A segélyszállítmányokra és a katasztrófaelhártásban részt vevő járművekre, valamint a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításra nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség, amennyiben ez utóbbiak esetében az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg, továbbá a törvényben meghatározott jövedéki termékek szállítása esetén.

Mentes a bejelentés alól azon nem kockázatos termék, amely adó nélküli ellenértéke a 2 millió forintot, illetve súlya a 2,5 tonnát nem haladja meg. Mivel az EKÁER egyik elsődleges célja a kockázatos élelmiszerek és egyéb kockázatos termékek nyomon követhetőségének biztosítása, ezek esetében a bejelentés szabályai összeg- és súlyhatártól függően az egyébként nem útdíjköteles (3,5 tonnánál alacsonyabb össztömegű) gépjárművekkel végzett szállítására is kiterjednek.

A kockázatos élelmiszerek esetében ez a határ 200 kg vagy nettó 250 ezer forint, egyéb kockázatos termékek esetében 500 kg vagy nettó 1 millió forint. A kockázatos termékek körét NGM-rendelet melléklete tartalmazza. A jogszabályt megszegőket a NAV 2015. február 1-jétől szankcionálja. Az EKÁER-ről további információkat az ekaer.nav.gov.hu oldalon talál.