Hét nap, amikor megáll az élet Kínában
2015 február 2.
Kilőtt a légi áruszállítás
2016 március 7.
Összes cikk

Módosul március 1-jétől az EKÁER

Módosul március 1-jétől az EKÁER

A január1-jei életbe lépése után március 1-jével módosul az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. A parlamenti kétharmad úgy döntött, a rugalmasságot növeli majd, hogy a továbbiakban a törvényi szabályozás csak a rendszer bevezetésére vonatkozik, a működtetés részleteit viszont (gazdasági) miniszteri rendelet tartalmazza.

ekaer2

Az ekáer év eleje óta tartó teszt-üzeme alatt szerzett tapasztalatok alapján – kormánypárti politikusok szerint az érintettekkel történt egyeztetésekre hivatkozva – több ponton enyhítettek a szabályokon, a kockázatos termékeknél viszont az adóelkerülés megakadályozása érdekében szigorítással élt a tárca.

Az alapszabály nem változik, vagyis minden útdíjköteles járművel történő fuvarozás feltétele, hogy a fuvarozó rendelkezzen ekáer-számmal. A márciustól életbe lépő miniszteri rendelet viszont azokra az esetekre is kiterjed, amelyeknél akkor is áruforgalom ellenőrző rendszer hatálya alá tartozik a szállítás, ha azt nem útdíjköteles járművel végzik.

Egy másik módosító szabály szerint első alkalommal – haladékot adva az eddig késlekedő szállítmányozóknak – február 1. helyett március 11-étől kell kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett kockázatos terméket fuvarozó vállalkozásoknak. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert aki február 28-ig igényli az adatbázisba történő felvételét, és nincs köztartozása, az mentesül a kockázati biztosíték befizetése alól.